Wat is een Suri?

De suri is een lid van de alpaca familie, die op zijn beurt behoort tot de kameelachtigen familie waartoe ook de  lama, kameel, vicuña en guanaco behoren
Van haar Zuid-Amerikaanse oorsprong zo’n 6000 jaar geleden tot in de toekomst als de producent van een van de meest luxueuze, zeldzame en gewilde natuurlijke vezels in de wereld van vandaag, de suri alpaca is een intrigerend dier.
Net als alle alpacas de suri is afkomstig uit Zuid-Amerika – met name uit Peru, Chili en Bolivia – waar ze werden gedomesticeerd voor 6.000 jaar en speciaal gefokt voor hun vezel voor zo’n 3.000 jaar. Dit culmineerde met de vijftiende-eeuwse Inca’s, waarvan het zeer geavanceerde beschaving was volledig gericht op de productie van fijne vezel en exquise textiel. Tragisch genoeg, met de invasie van de Spaanse veroveraars in de zestiende eeuw, werden tot 90% van de Inca alpaca kuddes  vernietigd en letterlijk duizenden jaren van genetische verbetering  ging verloren.
De Inca’s hielden  de Suri  in zo’n hoog aanzien dat zijn prachtige vacht werd gereserveerd voor koningen en adel
De meeste mensen  herkennen een “alpaca”, maar vrijwel zeker gaat het hier over de huacaya
met hun  teddybeer looks en wol die vergelijkbaar is in stijl met die van een schaap.
De zeldzame en exotische suri vertegenwoordigt slechts ongeveer 10% van de  alpacapopulatie.   De suri onderscheidt zich door zijn unieke en prachtige vacht, die hangt in zijden lokken.
Dit geeft de suri  een specifieke elegantie en een prachtige aanblik wanneer je een suri ziet rennen..

Waarom suri’s

In de eerste plaats wordt de suri gefokt om hun wol, die hoger aanzien word als deze van hun huacaya soortgenoten.
Echter, men is nog steeds op zoek naar de commerciële toekomst van de Suri als wolproducerende dier, witte wol zal altijd het meest gevraagd worden door zijn vermogen om te worden geverfd – Witte wol is veruit superieur in zijn eigenschappen van glans, fijnheid en vergrendelen structuur bij vergeleken met gekleurde fleece.

suri-scale-fleece

Naast hun wolproductie eigenschappen, zijn er vele andere redenen te suri’s te fokkenLage impact op het land: Suri’s hebben zachte gewatteerde voet (geen hoeven), en als zodanig een zeer lage impact op weides. Vergelijk de druk van een alpaca 39kPa bij die van een schaap (82kPa), koe (185kPa) of een paard (295kPa)
Hebben bijna nooit problemen met de vlieg tov schapen.

Weinig onderhoud: Suri’s  zijn over het algemeen dieren met een zeer lage onderhoudskost. Ze zijn gemakkelijk te hanteren (inclusief vrouwen en kinderen)
Efficiënte eters: Suris  vereisen relatief lage eiwit in hun dieet, waardoor ze bij uitstek geschikt voor kleine weides. U kan  ongeveer hetzelfde aantal  als schapen op een weide plaatsen, afhankelijk van de kwaliteit van uw weide.
Suris kunnen met andere dieren samenleven. (hierbij dient men wel op te letten dat ze niet geschopt worden door grotere veesoorten en paarden).alpacas staan ​​bekend om hun vermogen om andere dieren en kleintjes  tegen aanvallen van vossen te beschermen .. Alpaca’s zullen  in het algemeen leren om je  ​​hond die ze  erkennen ze tolereren .
Deze dieren zijn ook winterhard en hoeven niet op stal,een schuilhok is wel gewenst op de weide.
Het vinden van een fokker die je vertrouwt is van onschatbare waarde.
Iedereen van ons fokkers zijn begonnen met weinig of geen kennis .

Wij, bij Pure Suri Alpacas, wensen het ras zuiver te houden en hebben geen enkele suri met huacaya in hun stamboom.
Omdat suri’s zeldzaam zijn werd er in het verleden veel gekruist, met als gevolg dat sommige erg verbaasd waren dat ze uit twee suri’s een huacaya als veulen hadden.
Gekleurde suri’s zijn nooit zuiver tenzij men dit kan aantonen. Grote farms probeerde hier de regel, als men een surihengst tien huacaya’s liet dekken en men had 10 suri-veulens, dan pas werd de hengst voor 90% zuiver aanzien. Bij merrie’s kon men deze regel niet toepassen omdat de dieren na deze test al 12 jaar oud zou zijn.
Doe je onderzoek en geniet van uw toegang tot de fascinerende wereld van de suri.
Neem dan gerust contact met ons op, of beter nog breng ons een vrijblijvend bezoek, en wij zullen u graag al uw suri vragen beantwoorden!

Meer over de genetica van de suri vind je op de pagina suri genetics